Veel gestelde vragen

Kan je in meevaren wanneer je gebruik maakt van een elektrische rolstoel?

Ja, dat kan! Omwille van het gewicht kan dit echter uitsluitend in de VIP-formule geboekt worden. De rolstoel wordt vastgemaakt met spanriemen, zodat je op een veilige manier kan meevaren.

Mag iedereen meevaren?

Voor personen met een beperking of oudere personen is het van belang dat ze in een stabiele gezondheidstoestand verkeren. Twijfel je of het mogelijk is in jouw situatie? Neem dan even contact met ons op. Ben je zwanger en wil je graag ballonvaren? Dan raden we je aan om te wachten met ballonvaren tot na de zwangerschap.

Ook de kids?

Op ballonvaren staat geen leeftijdsbeperking. Kinderen kunnen meevaren wanneer zij vergezeld zijn van een volwassene en minimum 1,20 meter groot zijn. De enige vereiste is dat een kind over de rand van de mand kan kijken. Maar ook is het belangrijk dat het zichzelf kan vasthouden tijdens de landing.

Is ballonvaren veilig?

Ballonvaren is statistisch gezien de veiligste vorm van luchtvaart. Alle piloten zijn opgeleid volgens de Europese normen en beschikken over een professionele pilootvergunning. Indien de ballonvaart afgelast wordt, zal dit steeds voor uw veiligheid zijn. Al het materiaal voldoet aan de hoogste veiligheidsnormen en wordt jaarlijks geïnspecteerd door de technische dienst van het Bestuur van de Luchtvaart.

Waar stijgen jullie op?

Ballonvaren is mogelijk over heel Vlaanderen, al zijn er een aantal zones waar volgens het luchtvaartreglement niet in gevlogen mag worden met een luchtballon. Verkies je een ballonvaart in eigen regio? Dat kan! De ballonvaarder bekijkt wat de mogelijkheden zijn, afhankelijk van de weersomstandigheden. De keuze van opstijgterrein wordt beïnvloed door de windrichting, windsnelheid en de aanwezigheid van voldoende landingsmogelijkheden in de vaarrichting.

Hoe lang duurt een ballonvaart?

Voorzie een hele voormiddag of avond (afhankelijk van wanneer je vliegt): de ballons moeten opgesteld worden, na de vlucht terug opgeborgen, ook wordt er achteraf een drink voorzien. Kortom: een echte belevenis waar je ruim voldoende tijd voor moet uitrekken. Elke vaart is een unieke belevenis waar we geen exacte tijdsduur kunnen opzetten. De vaart zelf, van opstijgen tot landen, duurt minimum één uur. Het hele evenement duurt drie tot vier uur.

Is een volgwagen noodzakelijk?

Ja, een eigen volgwagen is noodzakelijk. De grondcrew heeft de ballon gevolgd tijdens de vaart en zal zo snel mogelijk op de landingsplaats zijn. Het “volgen” kan soms even spannend zijn als de vaart zelf. Familie en vrienden kunnen met eigen wagen volgen.

Hoe wordt de landing georganiseerd?

Ballonnen kan men niet sturen. Het zal de wind zijn die bepaald waar we uitkomen. Het zoeken naar een geschikte landingsplaats kan spannend zijn en vergt de nodige concentratie van de piloot. We proberen niet in gewassen of bij dieren te landen om schade te vermijden, en bovendien een plaats te zoeken die toegankelijk is voor rolstoel en volgwagen. Over het algemeen geldt: Hoe groter de mand, hoe stabieler de landing. Personen die zittend meevaren, zijn bovendien vastgemaakt met riemen over beide schouders zodat ze niet kunnen vallen.

Kan ik het hele jaar door varen?

Ja, maar de meeste vaarten hebben plaats tussen april en oktober. We kunnen varen bij zonsopgang of een tweetal uur voor zonsondergang. In de winterperiode kan de hele dag door gevaren worden.

Hoe warm is het tijdens een ballonvaart?

Het is meestal 5°C warmer in de mand dan aan de grond. Dat komt omdat ballons met de wind mee varen, de soms snijdende wind valt boven weg. Bovendien stralen de branders deels ook warmte uit naar beneden.

Kan je hoogtevrees hebben?

In een luchtballon heb je geen hoogtevrees, je hebt namelijk geen contact met de grond.

MEEVLIEGEN?

Wil je mee hogere sferen opzoeken en een unieke ervaring beleven? Mail ons vandaag nog of vul het contactformulier in. We organiseren met veel plezier een once in your lifetime-ervaring.

BOEK NU EEN VLUCHT

ONZE PARTNERS

Onze partners Step In Balloons en Madou Ballonvaarten voeren vluchten uit boven grote delen van België. Een vaart boven je eigen gemeente of regio is daarom (waarschijnlijk) wel mogelijk. Tijdens de ballonvaart geniet je van een fantastische en verrassend rustgevend uitzicht over het landschap: een unieke belevenis. Na de landing praat je bij een glaasje bubbels na over je belevenissen en ontvang je een vluchtcertificaat als aandenken. Landen gebeurt op een plaats die toegankelijk is voor de volgwagen – en eventueel een rolstoel. Onze partners zijn professionals die je een unieke, veilige en perfect georganiseerde vaart garanderen en die vriendelijk, geduldig en betrokken omgaan met minder mobiele ouderen en personen met een beperking.